torstai 12. syyskuuta 2013

Miksi 5: Sähköinen lukeminen voittaa paperilukemisen

Tätä meidän paperikirjojen kanssa kasvaneiden on vaikea hyväksyä, joten yrittäisimmekö yhdessä?

Rakastan kirjoja, olen se ihminen joka olen pitkälti niiden ansiosta ja syystä. Olen joissain e-kirjakeskusteluissa ja haastatteluissa korostanut uusista e-näkemyksistäni huolimatta haluavani lukea itselleni tärkeimmät uudet kirjat kansien väliin painettuna, sohvalla tai nojatuolissa, rauhassa omassa tilassa.

Tämä johtuu siitä, että meidän paperikirjoja lukeneiden ihmisten tunnemuistot kytkeytyvät painetun kirjan muotoon. Meidän nykyaikuisten kirjallisen kokemuselämämme suurimmat oivallukset, järkytykset, innostumiset ja myötäelämiset ovat toteutuneet pitämällä paperikasaa käsissämme. Tuo äskeinen lause kannattaa lukea pari kertaa uudelleen.

Kiusallani toistan: paperikasaa.

- - - - -

Niin. Kirjoissa ja lukemisessa olennaista on teksti: sanoja ja rivejä peräkkäin, kappaleisiin jaettuna. Niin on nyt, niin on tulevaisuudessa. Ei ole mitään syytä huoleen kirjailijoilla tai lukijoilla. Uudet sukupolvet tulevat lukemaan tekstiä ja kirjoja, vain välineet muuttuvat.

Sähköinen lukeminen tulee voittamaan, koska e-kirjat ovat vasta kehityksensä alussa, mutta painettu kirja on ja säilyy sellaisena kuin se on. Siihen verrattuna sähköinen ja digitaalinen kirja tulee käyttökokemuksena paranemaan koko ajan. Tämän hetken e-lukuvälineet ovat vasta kompastelevaa alkua. Jos sopii (sopii!) etenen meidän kaikkien lukevien ihmisten tuleviin mahdollisuuksiin:

E-kirja valtaa lukemistavat, koska se myötäilee lukutilannetta. Kirja ei ole enää sidottu sen painohetken sivuasetteluun. Teksti soljuu ja joustaa, vaihtaa riviä lukuvälineen mukaan. Lukija saa päättää, minkä kokoisena, millä suosikkikirjaisimella ja minkälaisella apuvalaistuksella hän lukee sitä hämärän tullen. Lukuvauhtia mittaava sovellus näyttää haluttaessa, montako minuuttia tai tuntia on kappaleen ja kirjan loppuun. Lukija voi vaihtaa lennosta kännykästä tablettiin ja ohjelma synkronoi molempiin viimeisimmän luetun sivun. Samoin lukija voi vaihtaa nappia painamalla silmillä lukemisesta korvilla kuunteluun (text-to-speech), siirtyessään bussista kävelemään kaupungin vilinään. Tai lukea virtaavaa tekstiä, riviä vaihtamatta, Google-laseillaan.

Koko ajan koko oma kirjastonsa mukanaan. Koko ajan ennen näkemättömän suurien kirjakauppojen valtavien valikoimien ollessa vain muutaman näppäimen painalluksen päässä. Koko ajan alenevien hintojen myötätuulessa tai kierteessä, riippuen näkökulmasta.

Ylläoleva on mahdollista jo nyt, vaikka tekniikka vasta haparoi ensiaskeliaan. Teksti eli sisältö on entisellään, mutta sen käytön mahdollisuudet lisääntyvät. Tulevaisuus on entistä parempi kirjailijoille ja lukijoille.

(Jätän tässä kirjoitussarjassa tietoisesti pois spekuloinnit ja ennustukset tekstin tuunaus-douppaamisesta värein, äänin, efektein, kuvin, sekvenssimuutoksin ym. Niitä on tehty ja tullaan tekemään, mutta omasta mielestäni ne ovat uusi genrensä. Konsernatiivina pitäydyn siis tekstimuotoisessa kirjallisuudessa ja sen muutostilassa.)

Vielä yksi asia. Kuten olemme huomanneet, kaikki mikä voi digitaaliseksi muuttua on yhä enemmän muuttumassa digitaaliseksi. Elämä on muualla, eikä sinne pääse taksilla: jos kirjallisuus ei lähde mukaan, se ei ole siellä missä (uudet) lukijat ovat. Jos se on mukana, ja lukemisen löytäminen ja ostaminen on entistä helpompaa, kirjailijoilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet tavoittaa yhä enemmän lukijoita.

- - - - -

Arvoisat lukijat! En yritä taivutella teitä sähköisen kirjan maailmaan. Yritän sanoa, ettemme voi sen voittokululle mitään. Tämän kirjoitussarjan tarkoitus 1) on ollut kertoa Miksi niin tapahtuu 2) tulee olemaan kuvata, Miten sähköinen muutos vaikuttaa kirjailijoiden, lukijoiden ja heidän välissä tähän asti työskennelleiden maailmaan.

"Miksi" on nyt omalta osaltani käsitelty.

1 kommentti:

  1. En viitsinyt liittää näitä varsinaiseen tekstiin, mutta tässä on linkit kahden ammattimaisen kirjaihmisen tilityksiin e-kirjakääntymyksestä Guardian-lehdessä:

    http://www.theguardian.com/books/booksblog/2013/aug/02/kindle-paper-books-bookseller-e-reader

    http://www.theguardian.com/culture/australia-culture-blog/2013/aug/22/amazon-kindle-wins-book-lover-over

    VastaaPoista

Miltä kuulostaa?