sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Miksi 1: Pääomaa ei enää tarvita

Jos joku haluaa julkaista e-kirjan, hän ei tarvitse enää pääomaa eli rahaa. Lainkaan. Käsikirjoituksen lisäksi julkaisemiseen tarvitaan vain tietokone, tekstinkäsittelyohjelma ja pieni määrä työtä.

Tämä muutos tulee järisyttämään tuttua kirjamaailmaamme peruskallioita myöten. Ensimmäistä kertaa kirjallisuuden myynnin historian aikana kirjallisuuden, kirjoittamisen sisällön, laadun, tyylin ja varsinkin päätäntävallan tasapaino keikahtaa vaa'assa kirjailijan puolelle. Ristiriitatilanteissa valta on tähän asti perustunut kokonaan pääoman – eli kustantajan  – ratkaisevaan rooliin, ellei kirjailijalla ole ollut poikkeuksellisen suuri merkitys kustantajansa olemassaoloon. Mutta jo lähitulevaisuudessa

Oma pää > Pääoma

Eli valta, voima ja mahdollisuudet siirtyvät materiasta ja resursseista osaamiseen: henkiselle puolelle. Voidaan jopa väittää, että ainoa pääoma, joka tulevaisuudessa merkitsee on tekijänoikeus ja sen hallinta.

- - - - -

Kirjojen kustantaminen on ollut viimeiset pari vuosisataa hitaan, viisaan ja varsin suuren pääoman hallussa. Kun Gutenbergin keksintöä alettiin yritysmuotoisesti ja ammattimaisesti hyödyntää, opittiin toimimaan mahdollisimman järkevästi. Tämä on tyypillistä teollistumisen ja markkinatalouden historiaa.

Painokoneet kehittyivät nopeammiksi ja suoritusvarmemmiksi, joten niistä tuli kalliimpia. Materiaalin tuottamisessa siirryttiin käsinladonnasta ja filmeistä tietokoneella toimittamiseen. Koska kirjat eivät ole tuoretavaraa, niiden säilyttäminen edellytti kustantajan päähän varastorakennuksia. Sopivan painosmäärän arvioiminen on viheliäisen vaikeaa, joten varastoon jäävien kirjojen arvo on suuri osa kustantajan pääomakuluja.

Lisäksi tämä teollisuuteen perustuva toiminta edellytti kustantamon kaikkiin osiin raskaan ihmiskoneiston, joka puolestaan pysyäkseen paikoillaan odotti kuukausipalkkaisuutta, sekin pääomaa joka saatettiin ansaita takaisin vasta sesonkiaikoina.

Ennen vaadittiin pääomaa, valtavasti pääomaa ja vakautta.

Siksi kaikki tulee muuttumaan kirja-alalla. Toistan: kaikki tulee muuttumaan kirja-alalla.

E-kirja-aikana pääomaa ei tarvitse sitoa tekniseen tuottamiseen, kiinteisiin henkilöstökuluihin, painamiseen, varastorakennuksiin eikä varsinkaan varaston arvoon.

Ja jos pääomaa ei enää tarvita, joku päivä tullaan kysymään paljonko siitä on maksettu tähän asti, sekä kuinka vähän siitä kannattaa maksaa jatkossa.

Jos kirjallisuus keksittäisiin nyt, nykyisellä teknologisella osaamisella, sen perusyksiköksi ei koskaan kehittyisi samanlaista kustantamomallia kuin nyt on olemassa. Myös sana "kustantaminen" menettää merkityksensä.

- - - - -

Eikä tässä kaikki hyvät tai huonot uutiset. Tuleva muutos on suhteessa paljon isompi kuin suurimmalla osalla muita monistettavan kulttuuribisneksen alueita. Musiikin laadukkaaseen tuottamiseen tarvitaan edelleen (vähintään koti)studioita, erilaisia laitteita, useampia soittajia ja uudistuvaa tekniikkaa. Elokuvien ja tv-sarjojen tuotanto on pysyvästi suurten ihmismäärien ja hitaan valmistumisen yhteispeliä. Mutta kirjallisuuden eli tekstin tuottamiseen tarvitaan melkein ainoana tekijänä – tekijä. Kirjailija.

- - - - -

Kirjoitussarjan osan "Miksi 2" alustukseksi vielä pieni historiallinen katsaus. Tämän päivän kustantamot alkoivat kehittyä parisataa vuotta sitten kahdesta syystä. Kirjapainon omistajat, kun olivat sellaisen perustaneet (yleensä sanomalehden julkaisua varten), huomasivat heille jääneen ylimääräistä kapasiteettia, jota voisi käyttää esimerkiksi kirjojen painamiseen. Vastaavasti moni kirjansa julkaisua havitteleva näki järkeväksi hankkia yksinkertaisen painolaitteen, jolla sai kirjansa ylipäätään valmistumaan. Molempien ytimessä oli siis painotekniikan omistaminen.

Seuraava välttämätön asia oli saada kirjat jakeluun, ihmisten ulottuville.


PS Olen harhaanjohtavan keskustelun välttämiseksi jättänyt ylläolevasta pois muutamia käytännön asioita. Tekniikan kehitys jo viime vuosikymmeninä on mahdollistanut edullisemman sivunvalmistuksen ja pienemmät painoserät (varsinkin print-on-demand) eli pääomaa tarvitaan aiempaa jonkun verran vähemmän. Vastaavasti pääomaa voi käyttää uusiin digitaalisiin tekniikoihin ja mm. ennakon maksamiseen, jos kirjailija elää kädestä suuhun ja on halukas maksamaan siitä korkoa kustantajalle.

Tässä blogissa saa kommentoida aiheessa pysyen vapaasti. Asiattomuudet ja sekopäät poistetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miltä kuulostaa?